De ce oamenii au tendinta de a te fura

Mai mult decat oriunde, in Romania oamenii au tendinta sa te fure. Indiferent ca o fac pe strada, in mijloacele de transport in comun, atunci cand iti dau restul sau iti vand un alt produs decat cel pe care il doreai, cauta cu orice pret sa te fure.

Si daca e vorba de 1 leu in plus sau de 5, romanii cauta sa te fure. Daca nue sti din oras si mergi cu taxi-ul iti vor lua triplu pentru ca nu ai habar cat e aici tariful, daca esti strain vei plati cu tot ce ai pe card, daca inchei o afacere trebuie oricum sa te fure. Cam asta e ideea. Si nu te fura oricum, te fura cu ipocrizie si te mint in fata ca nu au facut-o. Dau anunturi de locuri de mucna pe internet cu lucrul de acasa urmand sa te plateasca online si nu vei mai vedea banii aceia de indata ce munca ta a ajuns in folosul lor. Am observat cu tistete ca oamenilor le pasa exclusiv de ei insisi iar pe cei cae ii ajuta nu ii trateaza ca pe colaboatori intr-o interdependenta benefica si productiva ci ca pe niste fraieri demni de pacalit, de furat, de folosit. Noi nu stim sa colaboram, noi doar ne folosim de oameni, in toate situatiile. In asa fel incat unii sunt cei care profita iar ceilalti, cei mai multi, sunt cei de care se profita.

Aici stai in permanenta cu semnul intrebarii in suflet pentru ca nu ai niciodata siguranta ca de la locul de munca nu vei pelca intr-o luna, neplatit sub cine stie ce pretext perfect justificat cel putin in teorie. Nu ai certitudinea ca ajutand pe cineva nu vei de fapt folosit, nu ai certitudinea ca joburile de acasa sunt serioase si ca vreodata munca ta ar fi platita sau va fi furata si utilizata sub alte nume. Nu ai nicio certitudine pentru ca te-ai obisnuit deja ca oamenii vor sa te fure pe toate caile posibile si fara remuscari. Si, chiar si atunci cand intalnesti oameni care au intentii normale esti suspicios pentru ca pana atunci vei fi dat, cel mai probabil, de multi alti dubiosi cu profilului „hotului de orice poate”. Si aceasta hotie, de toate tipurile se intind si in magazine unde cumperi o pereche de pantofi numarul 36 si la impachetat ti-i schimba cu 35 pentru ca  nu se cumpara si asa sau cu o preche rosie in loc de negru pentu ca pe cei negrii ii voia verisoara vanzatoarei si i-ai luat de sub nas. Tot felul de minuni de zi cu zi in situatii pe care desi poti sa pari paranoic, e mai bine sa le verifici. In definitiv, mai bine pari paranoic si nu esti, decat sa nu fii fraier, da sa fii luat de fraier pentru ca parul iti sta altfel decat isi imaginau ei. Si asa mai departe.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire